"Zahrádka u roubenky" se po zimě opět ozývá a nabízí k prodeji ředkvičky, kadeřávek, kedlubna, cuketa, salátové okurky.
Nevíte, neznáte kadeřávek?
Pěstování:
- Kadeřávek se obvykle vysévá v květnu až červnu přímo na záhon nebo v únoru až březnu na předpěstování sadby.
- Spon by měl být 50-60 x 50 cm.
- Sklizeň listů probíhá postupně i po celou zimu.
- Kadeřávek je odolný vůči mrazu a snáší i teploty pod bodem mrazu, což umožňuje sklízet ho i v zimních měsících.
Využití:
- Kadeřávek je vhodný pro syrovou konzumaci v salátech, kde se doporučuje listy předem naložit do citronové šťávy a ochutit.
- Lze ho také vařit, dusit, péct nebo upravovat na páře jako přílohu.
- Je výborný do polévek, pyré, smoothie a dalších pokrmů.
- Oblíbené jsou také kadeřávkové chipsy, které se připravují pečením listů s olejem a kořením.
- Po přemrznutí má kadeřávek jemnější a sladší chuť díky přeměně škrobů na cukry.
Výživové hodnoty:
- Kadeřávek je bohatý na vitamíny, zejména vitamín C, vitamín E a vitamín A.
- Obsahuje také bílkoviny, vápník, draslík a hořčík.
- Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je kadeřávek velmi zdravý a prospěšný pro tělo.
Léčivé účinky:
- Kadeřávek jako všechna košťálová zelenina obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení, tyto sloučeniny totiž omezují rozsah a míru poškození srdce. Obsahuje dále velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A a kyselinu listovou.
Kuchyňské zpracování:
- Tato neprávem opomíjená zelenina si zaslouží mnohem větší pozornost. Z křehkých listů lze připravovat pyré, polévky nebo je podávat vařené jako přílohu. Kadeřávek lze přidávat do salátů i syrový: čerstvě nasekané listy zalijeme opepřenou citronovou šťávou a ozdobíme vařeným vajíčkem nakrájeným na čtvrtky. Z listů kadeřávku před dalším zpracováním nejprve odřízneme tuhé řapíky a pak i silná bílá žebra. Listy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a vaříme je v co nejmenším množství mírně osolené vody 10–15 minut. Uvařené listy scedíme a nasekáme nadrobno. Pak přihřejeme s kouskem másla a ochutíme pepřem a tlučeným hřebíčkem. Listy kadeřávku lze také připravovat 20 minut v páře. Díky poměrně výrazné chuti se skvěle hodí jako příloha k tučnému vepřovému masu nebo uzené slanině.
Skladování:
- Čerstvé listy kadeřávku zabalené do fólie vydrží v chladničce čtyři dny. Chceme-li si kadeřávek uskladnit, zamrazíme ho. Před zmrazováním spaříme listy krátce horkou vodou, pak rychle zchladíme studenou a necháme dobře oschnout.
Přijďte se klidně jen podívat, co a jak roste a na co se můžete těšit!
Datum vložení:
17. 6. 2025 11:05
Datum poslední aktualizace:
2. 7. 2025 8:10
Autor:
Radka Valová